6 av 10 jenter i Innlandet har psykiske plager

En ny rapport gir innsikt i hvordan det er å være ung i Innlandet i dag.

Elev snakker til klassen i et vanlig klasserom. - Klikk for stort bilde86 % av elevene på ungdomsskole og 75 % av elevene på videregående skole i Innlandet svarte på undersøkelsen. Mostphotos

KORUS Øst, Statsforvalteren i Innlandet og Innlandet fylkeskommune har publisert en ny rapport med navn “Å være ung i Innlandet 2024”. 

Rapporten inneholder resultater fra Ungdata-undersøkelsen våren 2024. Den gir viktig kunnskap om hverdagen til ungdom i Innlandet.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen inneholdt en rekke spørsmål som er besvart av 19 000 ungdom i Innlandet. 

Deltakerne i undersøkelsen er i hovedsak elever på ungdomsskoler og videregående skoler. Noen elever på 5.–7. trinn har også deltatt.

Spørsmålene i undersøkelsen dekker temaene

  • foreldre og venner
  • helse og livskvalitet
  • fritidsaktiviteter
  • skole og framtid
  • rus og risikoatferd
  • russ og russefeiring

Mer psykiske plager blant jenter

Resultater fra undersøkelsen viser at de fleste ungdommer i Innlandet har god livskvalitet. 61 % av ungdommene i Innlandet svarer at de er fornøyd med livet sitt. Det er imidlertid forskjeller mellom kjønn, økonomisk status og bosted.

Det er flere jenter enn gutter som oppgir at de har psykiske plager som bekymringer og søvnproblemer. Hele 60 % av jentene i undersøkelsen oppgir at de bekymrer seg mye, mot 27 % av guttene. Dette kan være normale følelser å ha for ungdom, men det kan gi redusert helse og livskvalitet hvis det vedvarer over tid.

Trivsel på skolene

86 % av ungdommene i Ungdata-undersøkelsen oppgir at de trives på skolen. Samtidig oppgir 79 % at de kjeder seg. Trivsel på skolen er høyere blant elever i videregående enn blant elever i ungdomsskolen.

Blant elever på videregående som trives på skolen, tror 98 % at de vil fullføre videregående opplæring, og 67 % planlegger å ta høyere utdanning. Blant de som ikke trives på skolen, tror 66 % at de vil fullføre videregående opplæring, og 40 % at de vil ta høyere utdanning. 

Fritid

Ungdommene i Innlandet har høy deltagelse i organiserte fritidsaktiviteter. 59 % av elever i ungdomsskolen og 43 % av elever på videregående skoler deltar i slike aktiviteter. Dette er litt høyere enn gjennomsnittet i Norge. 

41 % av elevene i videregående bader eller svømmer i sjøen minst én gang i måneden, og 32 % går på tur i fjell, skog eller mark. 

Alkohol og rus

Når det gjelder rus og risikoatferd, oppgir 79 % av Vg3-elevene at de har vært beruset på alkohol i løpet av det siste året. 

Søylediagram - Klikk for stort bildeProsentandel av ungdom i Innlandet som har vært beruset på alkohol i løpet av det siste året. Fordelt på gutter og jenter i ulike klassetrinn. Kilde: Rapporten "Å være ung i Innlandet 2024"

Andelen som oppgir at de har vært beruset på alkohol det siste året varierer veldig mellom de ulike videregående skolene i Innlandet, fra 49 % til 87 %.

Bruken av snus og vape øker, spesielt blant jenter. 17 % av Vg3-jentene i undersøkelsen bruker vape ukentlig eller daglig. 

4 % av elevene i ungdomsskolen og 11 % av elevene i videregående har brukt cannabis det siste året.

1 av 4 gruer seg til russetiden

Ungdata-undersøkelsen inneholdt viktige spørsmål om russetid. Resultatene viser at 74 % av ungdommene planlegger å feire russetiden. 65 % gleder seg til russetiden, mens 27 % gruer seg. 

Forberedelsene til russetiden påvirker hverdagen til ungdommene.  54 % oppgir at det har gitt dem nye venner, men 20 % har følt seg utestengt på grunn av forberedelsene. Videre tror 45 % at forberedelse av russetiden kan gjøre at noen medelever føler seg utenfor.

Økonomisk press er også en faktor, da 31 % føler et press på å bruke mye penger på russefeiringen.

Rapporten viser også at 41 % av elevene mener at dagens russefeiring bør endres. Dette viser et ønske om å gjøre feiringen mer inkluderende og mindre belastende.

Rapporten gir viktig kunnskap

Rapporten gir et omfattende bilde av ungdommens hverdag i Innlandet, og vil være et viktig verktøy for å forbedre tiltak og støtte for ungdom i regionen. Den viser tydelig at selv om mange ungdommer har det bra, er det fortsatt utfordringer som må tas tak i. Eksempler på dette er den økende bruken av vape blant jenter og de psykiske plagene som mange ungdommer står overfor, spesielt jenter.

Videre viser rapporten at det er behov for mer engasjerende skolemiljøer, da en stor andel av ungdommene kjeder seg på skolen. Det gir også kunnskap om hvordan fritidsaktiviteter spiller en stor rolle i ungdommenes livskvalitet og helse. 

Alt i alt gir rapporten verdifull innsikt i hvordan det er å være ung i Innlandet i dag.

Se mer

Du kan lese hele rapporten "Å være ung i Innlandet 2024" her.

På Innlandsstatistikk kan du også finne mer relatert kunnskap: 

Helse og livskvalitet 

Ungt utenforskap

Grunnskole

Videregående opplæring