Nytt i Innlandsstatistikk: Vann

Nå lanseres et nytt undertema i Innlandsstatistikk som ser på vann og tilstanden på vann i Innlandet.

Hender under rennende vann - Klikk for stort bildeHender under rennende vann Mostphotos

Vann i Innlandet

Rent vann er grunnlaget for alt liv.

Innlandet fylke har et totalt vannareal på 2 728 km2 og totalt 69 408 km elv. 

Elvene, bekkene og sjøene deles inn i hele 3 416 vannforekomster. Glomma, Lågen og Mjøsa og Trysilelva er store vassdrag i fylket.

Viktig for alle

Det er svært mange interesser knyttet til bruken av vannet, blant annet til drikkevann, energiforsyning, næringsformål, fritid og rekreasjon. Mange av elvene i Innlandet er regulert til vannkraftproduksjon.

Reguleringsmagasinene med Mjøsa som det største har også en viktig verdi ved at de reduserer de naturlige flommene i vassdragene vesentlig.

Tilstanden på vann i Innlandet

I Innlandet er 80% av vannforekomstene i god eller svært god tilstand, og relativt lite påvirket.

Dette gir de fleste innbyggere god drikke- og badevannskvalitet, mulighet for alle typer friluftsliv, sunn matproduksjon, et rikt og naturlig artsmangfold og god helse.

De resterende 20 % av vannforekomstene påvirkes slik at det går ut over kvaliteten på vannet. De største kildene til påvirkning på vannet i Innlandet er landbruk og avløp. 

Nytt undertema i Innlandsstatistikk

Vann er nå lansert som et eget undertema, under hovedtemaet “Klima, energi og miljø”. Der er det bygget inn rapporter fra Vann-nett som viser påvirkninger i elver og innsjøer i Innlandet, samt økologisk tilstand på vannforekomster i Innlandet. Se rapportene og les mer her på Innlandsstatistikk.