Mostphotos
I denne artikkelen ser vi nærmere på noen mulige grunner for lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i Innlandet.
I analysen har vi brukt statistikk fra microdata.no for å undersøke forskjeller mellom kvinner og menn innenfor
- de med høyest lønn (over 80 000 kroner per måned)
- de med lavest lønn (under 40 000 kroner per måned)
- heltid og deltid
- privat og offentlig sektor
Du kan lese mer om analysen og datagrunnlaget lengre ned i saken.
Kvinner tjener mindre enn menn
Kvinner har i gjennomsnitt lavere lønn enn menn. Gjennomsnittlig månedslønn for menn som jobber i Innlandet er cirka 54 500 kroner, mens for kvinner som jobber i Innlandet er den cirka 51 000 kroner.
Kvinner med arbeidssted i Innlandet, har i gjennomsnitt 94 % av menns lønn. I Norge totalt, tjener kvinner i gjennomsnitt 88 % av lønnen til menn. Se mer om gjennomsnittlig månedslønn lengre ned.
Flere menn blant de med høyest lønn
I Innlandet er det omtrent 9 500 arbeidstakere med månedslønn fra 80 000 kroner og oppover. Blant dem er 71 % menn og 29 % kvinner.
73 % av heltidsansatte i denne lønnsgruppen menn. Av deltidsansatte i samme lønnsgruppe er 50 % menn.
Totalt er det en betydelig høyere andel menn blant de med høyest lønninger i Innlandet. Det er én av grunnene til at menn i gjennomsnitt tjener mer enn kvinner.
Tabell 1: Andel kvinner og menn som tjener over 80 000 kroner per måned
Hvis vi ser på ansatte med månedslønn fra 70 000 kroner og oppover, er det omtrent 17 500 personer i Innlandet. 66 % av dem er menn.
Litt flere kvinner blant de med lavest lønn
Det er cirka 27 000 arbeidstakere i Innlandet som har en månedslønn under 40 000 kroner. Blant dem er 54 % kvinner, altså litt over halvparten.
I denne lønnsgruppen utgjør kvinner 42 % av heltidsansatte og 63 % av deltidsansatte.
Totalt er andelen kvinner med lav lønn, litt høyere enn andelen menn. Det er en annen grunn til lønnsforskjellen mellom kvinner og menn.
Tabell 2: Andel kvinner og menn som tjener mindre enn 40 000 kroner per måned
Flere kvinner enn menn jobber deltid
Det er flere kvinner enn menn i Innlandet som jobber deltid. 68 % av kvinnelige ansatte jobber deltid, mens andelen blant menn er 32 %.
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er deltidsjobber generelt ofte lavere lønnet enn heltidsjobber, også hvis man regner om lønnen til å tilsvare heltid. Dette er en annen grunn som trekker ned gjennomsnittlig månedslønn for kvinner.
Tabell 4: Andel kvinner og menn som jobber heltid og deltid i Innlandet
Andel kvinner i offentlige sektorer er betydelig høyere
I offentlig sektor er andelen kvinner 70 %. I privat sektor er andelen kvinner 34 %.
Blant ansatte som tjener over 80 000 kroner per måned, jobber 62 % av dem i privat sektor.
Offentlig sektor har generelt litt lavere lønnsnivå enn privat sektor. De fleste kvinner jobber i det offentlige, og tjener dermed i gjennomsnitt mindre enn menn.
Tabell 5: Andel kvinner og menn som jobber i offentlig og privat sektor i Innlandet
Om analysen
I denne analysen har vi brukt statistikk fra A-ordningen, hentet via microdata.no.
Definisjon av begreper
Hva er microdata.no?
microdata.no er et samarbeid mellom Sikt – Kunnskapsektorens tjenesteleverandør og Statistisk sentralbyrå (SSB). Plattformen er utviklet med støtte fra Norges forskningsråd.
Microdata.no er en ny og internasjonalt unik måte å dele data på. Gjennom tjenesten får brukerne tilgang til å analysere skarpe, umanipulerte registerdata fra SSB og andre kilder uten å søke og uten å måtte ha et godkjent prosjekt.
Les mer på microdata.no
Hva er A-ordningen?
A-ordningen er en samordnet digital innsamling av opplysninger om arbeidsforhold, inntekt og skattetrekk til Skatteetaten, NAV og SSB.
Ordningen innebærer at SSB får opplysninger om lønn og ansatte direkte fra A-meldingen, som er den elektroniske meldingen som inneholder alle opplysningene som samles inn. Data foreligger per måned og alle måneder inneholder en fullstendig situasjonsbeskrivelse om arbeid og lønn samlet.
Slik beregnes gjennomsnittlig månedslønn
Beregnes ved å summere månedslønningene til alle ansatte på analysetidspunktet, uavhengig av yrke, antall arbeidstimer per uke, eller om de er heltids- eller deltidsansatte, og deretter dele summen på antallet ansatte.
Den gjennomsnittlige månedslønnen kan bli betydelig påvirket av ekstremverdier (utliggere), som for eksempel ansatte med svært høye eller svært lave lønninger.
Hva er en lønnstaker?
Lønnstakere omfatter alle som mottar kompensasjon for arbeid i form av lønn o.l.
Lønnstakere omfatter ordinære og maritime jobber (arbeidsforhold), og jobber som frilanser, oppdragstaker og personer som mottar honorar.
For lønnstakere med flere arbeidsforhold, er en av jobbene fastsatt som det viktigste, altså hovedjobben.
Hva er en jobb og et arbeidsforhold?
Begrepene «jobb» og «arbeidsforhold» blir brukt synonymt og er definert som jobb som kompenseres i form av lønn e.l.
Betegnelsen omfatter både hovedarbeidsforhold og biarbeidsforhold. En person (individ) kan ha flere arbeidsforhold/jobber i ulike bedrifter. Flere arbeidsforhold/jobber i samme bedrift summeres opp til ett arbeidsforhold / én jobb.
Månedslønn
Månedslønn omfatter avtalt månedslønn, uregelmessige tillegg og bonuser. Overtidsgodtgjørelse er ikke inkludert i månedslønn.
I analysen bruker vi heltidsekvivalent månedslønn. Det betyr at lønna til de som jobber deltid er regnet om til hva den ville vært hvis de jobbet heltid (100 %). Det gjør det enklere å sammenligne lønnsforskjeller mellom personer som jobber heltid og deltid.
Heltid og deltid
Heltidsansatte er ansatte med stillingsprosent større eller lik 100. Alle med stillingsprosent lavere enn 100 regnes som deltidsansatte.
Hovedjobb
En person kan ha flere jobber, men i denne analysen er bare lønn fra hovedjobben inkludert.
Månedslønn i november 2024
Månedslønn for ansatte i november 2024 brukes som referansemåned i denne analysen.
Alder og kjønn
I analysen bruker vi statistikk på lønn og arbeidforhold til personer i alderen til ansatte er fra 20 til og med 67 år, og arbeidsstedet er i Innlandet. I november 2024 var det 167 330 registrerte arbeidstakere i alderen 20–67 år som arbeidet i Innlandet. 51 % av dem var menn og 49 % var kvinner.
Privat og offentlig sektor
Nesten 60 % av arbeidstakere jobber i privat sektor og 40 % i offentlig sektor.