Innlandet har folketilvekst

Innlandet har fått 763 nye innbyggere i løpet av 3. kvartal 2022. Vi er nå 373 168 innbyggere.

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå i dag.

Større vekst enn i fjor

Elevar ved danselinja - Klikk for stort bildeElevar ved danselinja Vinstra vgs Samlet har Innlandet en folketilvekst på 0,2 prosent dette kvartalet. Innlandet har større vekst nå enn i samme kvartal i fjor, hvor veksten var på 0,05 prosent. Likevel er veksten mindre enn Norge, som har en tilvekst på 0,36 prosent.

Blant fylkene har Agder, Viken og Oslo størst vekst. Troms og Finnmark samt Nordland har nedgang i folketallet.

Viken har stor folketilvekst med 7 578 nye innbyggere i 3. kvartal. Det er nesten dobbelt så mye som de hadde i samme kvartal i fjor. Det er også dobbelt så stor folketilvekst som Oslo, som er fylket med nest størst tilvekst.

Vekst skyldes innvandring

Det er tilflytting til Innlandet som bidrar til veksten i dette kvartalet. Fylket har hatt en netto tilflytting på 920 personer i 3. kvartal. Vekst i tilflytting skyldes innvandring. Det var 1 821 personer som innvandret til Innlandet, mens 560 utvandret til utlandet.

I samme periode var det en innenlandsk tilflytting på 3 358 personer, mens den innenlandske utflytting var på 3 699 personer. Med dét har vi en innenlandsk netto fraflytting i 3. kvartal. Det er en endring fra 2. kvartal, hvor fylket hadde en liten innenlandsk netto tilflytting.

Store variasjoner mellom kommunene

Det er kommunene Gjøvik, Sør-Fron, Øyer, Hamar, Lillehammer og Ringsaker som har størst folketilvekst dette kvartalet. 22 innlandskommuner har nedgang i folketallet, mens 24 kommuner har folketilvekst. Til sammenlikning hadde 26 kommuner folketilvekst i 2. kvartal. Det var et kvartal med sterk vekst i Innlandet, men veksten i 3. kvartal i år er fortsatt større enn samme kvartal i 2021.  

Våler, Ringsaker, Engerdal og Stange har størst netto innvandring. Hamar, Ringsaker, Eidskog, Stange og Løten har størst innenlandsk tilflytting. 19 av fylkets 46 kommuner har større fraflytting enn tilflytting. Netto fraflyttingen var størst i Våler, Tynset, Gran og Lesja.

Flere døde enn fødte i Innlandet

Innlandet har en fødselsbalanse på -157 personer. Fødselsbalansen er antall fødte minus antall døde. Fordi vi har flere døde enn fødte i fylket, betegnes det som et fødselsunderskudd. Innlandet har størst fødselsunderskudd blant fylkene i Norge.

Fødselsunderskuddet er mindre nå enn det var i 2. kvartal 2022, men større enn i samme kvartal i fjor. Fødselsunderskuddet har vært større i både 1., 2. og 3. kvartal i år enn vi har sett på mange år. Det skyldes flere døde. Antall fødte er minkende over tid, men har vært stabilt de siste årene.  

Det er kommunene Gran, Vestre Toten, Åsnes, Kongsvinger og Gjøvik som har størst fødselsunderskudd. Ringsaker, Lillehammer og Øystre Slidre har størst fødselsoverskudd blant kommunene i Innlandet.

Finn tall for din kommune

Du finner her de nyeste tallene for din kommune. Gå til rapporten som heter «Folketall og endringer, kvartalstall».