Omstilling er nødvendig
Klimaendringene er dramatiske. Omstilling er nødvendig. Tiden er knapp. Innlandssamfunnet må endre forbruk, infrastruktur, materialbruk, produksjonsmåter, avfallshåndtering og levemåte i en grønnere og mer bærekraftig retning. Svarte, fossile karbon må erstattes av fornybare, grønne karbon på alle områder.
I et klima- og miljøperspektiv krever det omstilling innen mange områder og forutsetter nedtrapping i oljevirksomhet og bruk, erstatning av olje med andre kilder, reduksjon av forbruk generelt og minimering av avfall.
For å begrense oppvarmingen til 1,5 °C, må klima- gassutslippene reduseres med 40–50 % innen 2030 sammenlignet med 2010-nivå. Utslippene må også være «netto-null» innen 2050, som betyr at det fjernes like mye CO2 fra atmosfæren som det slippes ut.
Oppgaven vi står overfor er stor og krever mye av oss.
Utslippskilder i Innlandet
I Innlandet er det jordbruk, reiseliv og vegtrafikk som er de største utslippskildene til klimagasser.
I perioden 2009 til 2019 har utslippene i Innlandet blitt redusert med 8,5 %. Utslipp fra oppvarming har den største nedgangen, mens utslippene fra vegtrafikk og jordbruk har holdt seg ganske stabile.
De høyeste utslippene per innbygger finner vi der hvor det er høye utslipp fra vegtrafikken kombinert med utslipp fra landbruk, for eksempel i Dovre, Stor-Elvdal og Tynset.
Hvis man ser på utslippene fra vegtrafikk per person, har Innlandet de høyeste utslippene i Norge. Dette er knyttet til vår geografi med spredt bosetting, mindre kollektivtilbud og dermed økt behov for bil.
Reiselivet må tenke nytt
Innlandet har 85 000 hytter og tre millioner overnattingsdøgn i året. Turister spiser, drikker, overnatter, reiser rundt og handler mer på sine turer.
Bygging av hytter og tilhørende infrastruktur gir økte klimautslipp. 8 % av de globale klimagassutslippene skyldes turisme.
Turismen forventes å øke i volum i tida framover, og det betyr enda mer klimautslipp. Samtidig må utslippene av klimagasser reduseres dramatisk. Situasjonen krever omfattende omlegging av framtidas reiseliv i Innlandet.
Stabilt klima, men likevel utsatt
Vårt innlandsklima er stabilt og mindre utsatt for ekstremvær. Likevel vil endringer i klimaet kunne resultere i en rekke utfordringer i Innlandet fram mot 2100:
- Økt årstemperatur
Årstemperaturen vil øke, med størst økning vinterstid. Vekstsesongen vil øke med 1–2 måneder. Årsnedbøren vil øke med inntil 20 % – med størst økning vinter og vår. Episoder med kraftig nedbør vil øke både i intensitet og hyppighet. Utfordringer med overvann blir større.
- Mindre snø
Det beregnes en betydelig reduksjon i snømengder og antall dager med snødekke, men det vil fortsatt være enkelte år med betydelig snøfall, selv i lavlandsområder.
- Mer flom
Det forventes flere og større regnflommer, og økt flomvannføring i mindre bekker og elver.
- Mer tørke
Høyere temperaturer og økt fordampning vil føre til lengre perioder med liten vannføring i elvene om sommeren, og lengre perioder med lav grunnvannstand og større markvannsunderskudd. Dette medfører økt sannsynlighet for tørke og skogbrann og kan også gi et økt behov for jordbruksvanning og utfordringer for settefiskanlegg.
- Isen ligger kortere
Klimaendringene gir kortere isleggingssesong og tidligere isgang. Isganger vil kunne skje i andre vassdrag og høyere opp i vassdragene.
- Økt fare for skred
Faren for jord-, flom- og sørpeskred øker. Med et varmere og våtere klima vil det oftere falle regn på snødekket underlag. Dette kan øke faren for våtsnøskred i skredutsatte områder samtidig som faren for tørrsnøskred reduseres. Økt erosjon som følge av flom i elver og bekker kan utløse flere kvikkleireskred (gjelder lengst sør og sørvest i gamle Hedmark, mot Akershus fylke). Det er ikke forventet økt fare for fjellskred.